Kultura e Klanit drejton jetën shoqërore në Shqipëri – nga Kujtim Drishti

Monumenti i Heroit Kombëtar në Tiranë

Monumenti i Heroit Kombëtar në Tiranë

Kultura e Klanit drejton jetën shoqërore në Shqipëri

nga Kujtim Drishti

Një nga vetitë e Klanit është mungesa e transparencës për pjesën tjetër të shoqërisë.
Dhe duket se nuk jam gabuar! Përse?
Nëse transparenca do të ishte e kthjellët fare,
atëhere nuk do të ngrihej asnjë zë për çka po bëhej me Sheshin e Flamurit në Vlorë.
Por e kundërta po ndodh!
3 dhjetor 2022

Kujtim Drishti

Kujtim Drishti

Kultura e klanit*, vendi im dhe pyetjet e saj

nga Kujtim Drishti

Kultura:
-art
-filozofi
-moral
-fe
-arsim dhe edukim
-drejtësi
-qeverisje
-institucion ekonomik
-teknollogji
-shkencë

Të gjithë njerëzit janë të prekur nga këto elemente, janë pronarë të këtyre elementeve të trashëguara në shpirtërat e tyre, aq sa kur bota kërkon të dijë identitetin kulturor, bazë e seicilit prej nesh, konsulton këtë listë.
A na bën kjo listë të mendojmë se çfarë mardhëniesh kemi ne me të gjitha këto aspekte të kulturës sonë?!
I shikoj të gjithë dhe pyes veten:
Cili nga këta elemente është më i rëndësishmi për jetën e popullit?
Nuk gjej asnjë prioritet. Përse?
Sepse të gjithë këto elemente janë fort të lidhur me njeri-tjetrin si hallkat e një zinxhiri të ADN-së së Kulturës dhe nuk mund të shkëpusësh një element sepse ai është i lidhur me qindra fije me elementet e tjerë.
Të gjithë këta elemente të kulturës kanë pavarsinë e tyre. Dhe në pavarsinë e tyre njihet forca ose dobësia e tyre dhe e të gjithë zinxhirit.
Të gjithë jemi të lidhur me këtë zinxhir kulturor në pasivitetin tonë.
A kemi ne dëshirë të ndryshojmë pamjen këtij zinxhiri?!
Këtë e përcakton vetëm këndvështrimi i secilit prej nesh.
Kur jemi brenda dhe tepër afër as nuk e dallojmë.
Kur jemi larg tij e dallojmë më mirë, na ftohet mendja dhe pasionet aq sa të pyesim njeri tjetrin:
A do ta lemë këtë zinxhir të kulturës tonë në vjetërsinë e tij?
Nuk më hiqet nga mendja se kultura e klanit është vula kryesore e kulturës tonë.
E patsha gabim!
3 dhjetor 2020

*(titulli ka pasur nje modifikim nga radiandradi.com)

(Klani sipas Kujtim Drishtit) Klani është bërthamë e të gjithë pushteteve të ardhura më vonë në histori. Nga pikëpamja antropollogjike ai përfaqëson të parën hierarki sociale.
Përballë klanit, e para pengesë ligjore ishte kushtetuta demokratike me ligjet për të gjithë. Përballë ligjeve nuk ka klan!
Por, klani si struktura më vjetër sociale u adaptua me anë të përforcimit të kapacitetit ose me zgjedhjen e një njeriu që do t’i mbrojë për kohë të gjatë d.mth minimum disa dekada.
Të gjithë revolucionet kanë dështuar përpara klanit.
Klani penetron klasat dhe udhëheqjet e tyre, sindikatat, partitë, shkencën, industrinë, laboratoret, akademitë dhe shtetet.
Ndërkohe kushtetuta dhe ligjet mbeten çeshtje formale… çeshtje letre!!

Marrë nga Muri i FB TD Drishti, 3 dhjetor 2022

 

 

Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook