Inkuizicioni Mesjetar në mes të Shekullit XX – nga Shaip Beqiri

Shkrimtari Kasem Trebeshina

Shkrimtari Kasem Trebeshina

Inkuizicioni Mesjetar në mes të Shekullit XX

nga Shaip Beqiri

Po ju paraqes njërën nga kaptinat premierë të librit “Mozaiku i mbuzur”, i cili sheh dritën për të parën herë. Nëpëmjet këtyre titujve jepet një pasqyrë thelbësore e bisedimit tim me shkrimtarin e mirënjohur Kasëm Trebeshina.

I. Besimi në vete deri në marrëzi
II. Lufta po mbaronte, tek unë zuri fill dyshimi
III. Përplasja me serbët në Beograd dhe në Gjirokastër
IV. Prapa të gjitha të këqijave, ishte Lidhja e Shkrimtarëve
V. Përfytja me rusët: Shkoni të hani gorrica në Ural!
VI. Kthimi në Shqipëri dhe vrulli i madh krijues
VII. Koha kur Enveri dhe Partia nënshtruan Lidhjen
VIII. Logu ku nisi lufta që s’do të mbarojë kurrë
IX. Përcaktuese ishte natyra ime aristokrate
X. Kërkimi i udhës drejt shekullit XXI
XI. Futurizmi apokaliptik i folklorit komunist
XII. Midis skllavërisë isha krejtësisht i lirë
XIII. Refuzimi i votimit, shkas për të m’i djegur dorëshkrimet
XIV. Tërë jetën do të punoj për lavdinë e gjuhës shqipe
XV. Vlerat e letërsisë duhet matur vetëm me një metër
XVI. Kufijtë e trimërisë (Fragment nga “Dafina të thara”)
XVII. Shqipëria me referendum dhe me pesë krahinat e saj
XVIII. Disidenca e ngatërruar dhe kategoritë e antikomunistëve
XIX. Rivlerësimi të bëhet që nga oborri e jo nga salloni
XX. Një vështrim i Trebeshinës për veprën e Kadaresë
XXI. Mali i madh mund të shihet vetëm prej së largu
XXII. Kamuflimi estetik i Qoses dhe gravura në bakër e Xoxës
XXIII. Unë e shoh që në këtë vend nuk kam vend
XXIV. Radiogrami nga Beogradi ishte fatkeqësia e Shqipërisë
XXV. Bisedat e mia me N. Hoxhën, M. Myftiun dhe M. Shehun
XXVI. Promemoria dhe vendosja e realizmit socialist
XXVII. Testamenti dhe paralajmërimi i krimit brenda llojit
XXVIII. Soneti për Enverin dhe elegjia për Stalinin
XXIX. Dokrrat komuniste kundër kulturës kombëtare
XXX. Ekuilibristi që mbante pushtetin dhe opozitën
XXXI. Këtu kanë vdekur shkrimtarët nëpër burgje
XXXII. Te dramaturgjia ime, Perëndi është fjala
XXXIII. Lokomotiva e Shqipërisë prapa vagonit të Kosovës

Marre nga Muri i Fb i Shaip Beqirit, 16 dhjetor 2022

Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: , ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook