“Illz”, Numri 15 – Revistë letrare e Tiranës

 “Illz”, Numri 15 - Revistë letrare e Tiranës

“Illz”, Numri 15 – Revistë letrare e Tiranës

Përmbajtja e Nr. 15, “Illz”, Revistë Letrare e Tiranës

Numri 15 – “Illz”,
Revistë letrare e Tiranës, – periodike dy mujore
Sponsor: Flamur Hoxha
Drejtor: Izet Duraku
Kryeredaktor: Rexhep Shahu
Botues: Klubi i Poezisë, Tiranë
e-mail: revistaillz@yahoo.com ose klubipoezis@yahoo.com
Fatos Arapi – Gloria Victis (Lavdi Humbësve) / 1
 
Faqe të redaksisë
Rainer Maria Rilke – Përgjigje një Poeti të ri – Shqipëroi Liljana – Lili Kristuli / 9
 
In memoriam
Faik Konica – Si e njoha At Gjeçovin? / 15
Skënder Zogaj – Psalm për at Shtjefën Gjeçovin / 17
Dëshira ime për liri… – (Intervistë me përkthyesin Pashko Gjeçi) / 18
 
Personalitet
Botime të Lazër Radit / 27
Lazër Radi – Apologjia e Tretë e Sokratit në Tiranë – Fragment – /21
Lazër Radi – Gjana që s’mund t’harrohen lehtë – poezi / 40
 
Studio
Khaled Hossein – Romanet ndryshuan jetën time – Intervistë… – Përktheu Granit Zela / 47
10 autorë – Për Veprën e Mehmet Krajës / 56
 
Të Ftuar
Vladimir Majakovskij – Flauta e shtyllës kurrizore – poemë – Përktheu nga origjinali Agron Tufa / 61
Silvia Plath – Vargje për ditëlindje – Përktheu nga origjinali Agron Tufa / 70
Salvatore Kuazimodo – Ligjëratë mbi poezinë – Përktheu Klara Kodra / 77
Marina Cvetajeva – Perla – Përktheu Salajdin Salihu / 84
 
Të zgjedhur
Virion Graçi – E diel, e diel, e diel / 87
Din Mehmeti – Këndo ose vdis pa klithmë / 91
Besim Bokshi – Pritja / 92
Agim Gjakova – Erdhe moj nënë nga Gjakova / 93
Qemajl Juniku – Moment i pikëlluar / 94
Muharrem Kurti – Ali Podrimjes / 95
Donart Rexhbogaj – Brigjeve / 96
Ton Zmali – Medalioni i syve / 97
Luan Rama – Pragu i natës së gjatë / 102
Ervin Hatibi – Miss-i i burrave / 113
Sadik Bejko – Shekspiri im / 118
Shpëtim Kelmendi – Kur vdekja vjen në shkurt / 122
Shkëlqim Çela – Romanet e së ardhmes / 125
Viron Kona – E fshehta e princeshës Donikë… / 126
Riza Braholli – Rima Dashurie /132
Bajram Sefaj – Zemër /137
.
 “Illz”, Numri 14 - Revistë letrare e Tiranës

“Illz”, Numri 14 – Revistë letrare e Tiranës

Retro
Francis Bacon – Mbi Dashurinë – Përktheu Granit Zela / 145
Viktor Hygo – Viktori yt… Letër dashurie e Viktor Hygos – Përktheu Granit Zela /147
 
Personaliteti
Mehmet Kraja – Biografia /151
Botime të Mehmet Krajës /152
Mehmet Kraja – Prishtina – (Fragment romani në Dorëshkrim) / 153
Mehmet Kraja – Udhëzimë për kapërcimin e detit – (Fragment Romani) /163
Mehmet Kraja – Im atë donte Adolfin – (Fragment Romani) / 167
Mehmet Kraja – E zeza dhe e kuqja – (Fragment romani) / 172
Mehmet Kraja – Katër tregime
Udhëtimi – / 178
Lajmëtari – / 180
Mbreti – / 182
Lashtësi – / 184
 
Plus
Leonora Buçinca – Fjalët e një dëshmori të lirisë / 189
Gentiana H. Muhaxhiri – Si në lojë / 190
Migena Arllati – Qershia / 191
Neviana Shehi – Çame jam /192
 
Në takim me shkrimin
Bruno Shultz – Mitologjizimi i Realitetit – Përktheu Agron Tufa / 195
Ali Aliu – Përsosmëri artistike e narracionit romanor – (Mbi romanin e Mehmet Krajës “E zeza dhe e kuqja”) / 198
Zija Çela – Shkrimtar i autenticitetit shpirtëror – Rreth katër romaneve të Mehmet Krajës / 204
Afrim Rexhepi – Estetika në epokën digjitale/protonizmi dhe interneti / 208
Sherif Selimi – Mbi Hermetizmin dhe Hermeneutikën / 216
Josif Papagjoni – E fshehta e Shkrimtarit Istref Haxhillari /221
Xhemail Mustafa – Rituali i Harmonisë – Shaip Beqiri: “Rekuiem për veten“, poezi / 224
Agron Tufa – Metafizika e elegjisë dhe requiem-it – (Shënime për vëllimin poetik “Aurat e natës” të Belfjore Qoses / 227
Zejnepe Alili Rexhepi – Sfondi narrativ i Romaneve “I Huaji, ai kosovari” dhe “Një natë te Luiza” – të shkrimtarit Arbër Ahmetaj /231
Vangjush Saro – Shkrimtari, dramaturgu dhe përkthyesi Vangjush Ziko / 235
Dhimitër Sava – Rreth Romanit “Apokaliptik” të Petraq J. Palit / 246

.

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook