Gadishulli Ilirik në kohën e dyndjes Osmane… nga Paulin Zef Zefi

Jean Claude Faveyrial - "Histoire de l'Albanie

Jean Claude Faveyrial – “Histoire de l’Albanie

Gadishulli Ilirik në kohën e dyndjes Osmane…

nga Paulin Zef Zefi

përshtatur nga “Historia e Shqipërisë” e  Jean Claude Faveyrial

“Gjendja morale e gadishullit Ilir (Ballkanik) në kohën e mbërritjes së turqve (Degradimi dhe shthurja morale e gjithanshme e klerit dhe popujve ballkanike ku te vetmin përjashtim e përben “Arbëria Veriore” dhe e verteta mbi popullin barbar serb, të cilët ishin dhe vazhdojnë të mbeten një komb imoral, mosmirënjohës e i pabesë)
Të bllokuar për pak kohë nga dyndjet e mëdha mongole, pushtimet turke do të rinisin përsëri. Në një kohë mjaft të shkurtë, mbretëritë e Bullgarisë, Serbisë, Bosnjes dhe Arbërisë, bashkë me despotatet e Epirit dhe te Peloponezit, do të përpihen njera pas tjetrës dhe këto vende të krishtera do të shndërrohen në vende myslimane!!
Gjithsesi, çfarë shohim nga njeri skaj në tjetrin, në gadishullin Ilir?!
Tamam si në Kostandinopojë; nuk ka më rite të krishtera në Bullgari, në Serbi, në Bosnje, në Epir dhe në Greqi!!! Mbretër, princër, despotë dhe perandorë, luanin atje edhe me lidhjet më të shenjta martesore. Në të gjitha këto oborre, megjithëse të krishtere në pamjen e jashtme, do të gjeni veçse perandorë, mbretër, princër e despotë shkelës kurorash, bastardë, maskarenj dhe manekine ose me fjalë të tjera; të pafe, të pa’nder, të pa’parimtë, të pamoralshëm etj. etj.
“Vetëm Arbëria-Veriore i ka shpëtuar paq, pak a shumë, shthurjes së përgjithshme. Po ashtu, të vetme, e shohim të sulet lavdishëm në luftë, e katandiset në një grusht njerëzish që ofrojnë apo pranojnë që të nënshtrohen, vetëm duke vendosur kushtet e veta…
Epo, çfarë shohim në oborrin serb?! Milutini martohet me 4-5 gra dhe dy herë, ai ka qenë shkelës kurore… Vladislavi, nipi dhe pasuesi i tij, kryqëzon të vëllanë, Kostandinin… Bastardi i Vladislavit, i famshmi Dushan (Stefan Dushani), e vret vetë ose të paktën ka urdhëruar, që të vrasin të atin e tij… Më në fund, Vukashini, i ngul një gozhdë në tëmtha Uroshit, të fundit të Nemanjëve!!!
Pa folur për mbretërit e tjerë serbë, çfarë ka qenë i famshmi Dushan përsa i përket fesë?! Herakliu dërgoi në Romë serbët e parë, për të bërë pagëzimet dhe për të pasur priftërinjtë… Po ashtu, në Romë, mbreterit apo arki’zhupanët serbë kishin kërkuar një hierarki kombetare me Pejën si Primati dhe po në Romë, arki’zhupanët kërkuan një kurorë mbretërore… Pra më pak fjalë, deri tek Dushani; ipeshkvët, primatët, mbretërit dhe zhupanët, kishin qenë të gjithë Katolikë, pak a shumë këtë ruajtën duke e shfaqur vetëm në pamjen e jashtme!!!

Historia me e vjeter e Shqiperise - Zhan Klod Faveirial

Historia me e vjeter e Shqiperise – Zhan Klod Faveirial

Po çfarë bëri Dushani?! Duke u ndarë si bizantin, nga njera anë, ai dekreton dënimin me vdekje dhe konfiskimin e pronave (art.6 dhe 7 i Ustavit të Dushanit) ndaj atyre që ushtronin “Herezinë latine (Arbnorët Katolikë)” dhe nga ana tjetër, ai kërkon që t’i dërgojnë një legatë nga Papa (dyfytyrësia & pabesia, karakteristika gjenetike serbe)!!! Kur erdhi Legati i dërguar nga Papa, ai (Stefan Dushani) ua ndaloi qytetarëve të tij Katolikë (Arbër) që të marrin pjesë në meshën e mbajtur prej atij (Legati të Papës), duke caktuar si dënim që atyre t’u nxirreshin sytë ose të verboheshin me shpatë të nxehtë!!! Por ironia serbe, vazhdon…
Kur Legati u nis në rrugën e kthimit drejt Romës, ai (Stefan Dushani) kërkoi sërish që Papa t’i dërgonte një Legat tjetër duke akuzuar Klerin bizantin sikur gjoja, ishin pikërisht ata që e kishin shtyrë klerin serb që t’i ripagëzojë të gjithë Katolikët!!!
Por, siç thonë shkrimet e shenjta: “Nuk mund të tallesh me Zotin, pa u ndëshkuar prej tij…”
*Shkëputur dhe përshtatur duke marrë si referencë kryesore, veprën; “Histoire de l’Albanie (Historia e Shqipërisë)” me autor, historianin francez, misionarin Katolik dhe Mikun e Shqiptareve; Jean Claude Faveyrial (1817-1893)

(marrë nga muri i Fb. 29 prill 2016)

Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: , , , , ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook