Deng Xiaoping (22 gusht 1904- 19 shkurt 1997) – Arkitekti i “socializmit me karakteristikat kineze”

Teng Hsio - ping - në tre etapa jete - përmes filatelisë

Teng Hsio – ping – në tre etapa jete – përmes filatelisë

Deng Xiaoping (22 gusht 1904- 19 shkurt 1997)

Arkitekti i “socializmit me karakteristikat kineze”

Deng Xiaoping (Teng Hsiao-ping) lindi në Guang’an, 22 gusht 1904 – dhe vdiq ne Pekin, 19 shkurt 1997) ishte politikan, revolucionar dhe ushtarak kinez. Pasi mbajti role udhëheqëse në Partinë Komuniste Kineze (PKK) disa herë në epokën e Mao Ce Dun, ai u bë udhëheqësi de facto i Kinës nga 1978 deri në 1992. Ai u bë i njohur si “arkitekti kryesor” i reformës ekonomike kineze.
I lindur në provincën e Sichuan gjatë Dinastisë Qing, më pas ai studioi në Francë, ku iu bashkua me Partinë Komuniste Kineze. Në fillim të vitit 1926, ai u largua nga Franca për në Moskë, ku kaloi një vit duke marrë një trajnim komunist.
Deng luajti një rol të rëndësishëm në Marshimin e Gjatë (1934-1935), dhe Luftën e Dytë Kino-Japoneze (1937-1945) si dhe Luftën Civile Kineze (1945-1949). Pas themelimit të Republikës Popullore të Kinës (1949), Deng ishte përgjegjës për “fushatën anti-të djathtë” (1957) nën drejtimin e Mao Ce Dun, dhe mori pjesë aktivisht në rindërtimin ekonomik pas ngjarjeve katastrofike (1958-1962) të nisura nga Mao. Ai u spastrua dy herë prej Partisë nga Mao, gjatë Revolucionit Kulturor (1966-1976) për shkak të pozitës dhe ideologjisë së tij të djathtë.
.
Teng Hsio -ping me Presidentet Amerikanë Nikson dhe Carter

Teng Hsio -ping me Presidentet Amerikanë Nikson dhe Carter

Mbas vdekjes së Maos, Deng Hsiao-ping, u bë zemra e gjeneratës së dytë të udhëheqësve të Partisë Komuniste Kineze, nga fundi i vitit 1978.
Ai trashëgoi një vend të zhytur në varfëri ekstreme dhe konflikte të thella shoqërore, nëndrejtimin e tij Kina u bë një nga ekonomitë me rritjen më të shpejtë në botë, gjithnjë pa humbur kontrollin e partisë mbi vendin. Në vitin 1977, Deng propozoi për herë të parë idenë e “Boluan Fanzheng”, për të korrigjuar gabimet e bëra gjatë Revolucionit Kulturor.
Në vitin 1978, Deng dhe aleatët e tij filluan programin “Reforma dhe Hapja” ku fillon edhe një fazë të re të Kinës.
Në vitin 1979, Kina vendos marrëdhënie diplomatike me Shtetet e Bashkuara dhe Deng u bë Udhëheqësi i parë Suprem i Kinës që vizitoi Shtetet e Bashkuara.
Në vitin 1980, ai nisi reformat politike të Kinës, të tilla si përcaktimi i “kufijve të mandatit” për zyrtarët e lartë, të cilat ishin parashikuar në kushtetutën e re kineze në 1982.
Ai luajti një rol të diskutueshëm në shuarjen e protestave në Sheshin Tiananmen në 1989, por mbi të gjitha ai u vlerësua për turneun e tij në jug të vitit 1992, ky theksoi Reformimin dhe Hapjen.
Propozimi i tij: “Një vend, dy sisteme” u bë korniza për “Kthimin e Hong Kongut” në 1997 dhe “Kthimin e Makaos” në 1999.
.
Kina në tri Etapa - nga Mao Ce Tung - te Teng Hsiao Ping - te Xi Jinping

Kina në tri Etapa – nga Mao Ce Tung – te Teng Hsiao Ping – te Xi Jinping

Teng Hsiao-ping ishte pioneri i reformës ekonomike kineze dhe arkitekti i “socializmit me karakteristikat kineze”, një teori që synonte të justifikonte kalimin nga një ekonomi e planifikuar në një ekonomi të hapur në treg, por gjithnjë e mbikëqyrur nga shteti në perspektivat makroekonomike. Në dekadën midis viteve tetëdhjetë dhe nëntëdhjetë, të udhëhequr nga ai, Republika Popullore e Kinës rivendosi marrëdhëniet strategjike dhe gjeopolitike me Bashkimin Sovjetik, duke braktisur “teorinë e tre botëve”, anti-sovjetike dhe origjinë Maoiste.
Teng u zgjodh “Personi i Vitit” nga Time Magazine në 1978 dhe 1985.
.
Marrë nga Wikipedia – sjellë në shqip Jozef Radi
.
Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: , , , , , , ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook