Çështja e inceneratorëve s’është punë procedurash! – nga Ylli Manjani

Ylli Manjani

Ylli Manjani

Çështja e inceneratorëve s’është punë procedurash!

nga Ylli Manjani 

Nëse duan të nxjerrin të vërtetën e skemës mafioze të trajtimit të mbetjeve me incenerim, duhet të gjejnë përgjigjet e këtyre pyetjeve:

1.Përse u vendos trajtimi i mbetjeve me Incenerim?! BE nuk e sugjeron. Është metoda më e shtrenjtë e mundshme, aq më tepër për një vend të varfër si yni.
2.Përse 3 inceneratorë?! I gjithë Ballkani s’ka asnjë. Kush i bëri llogaritë? Si dolën këto llogari?! Cili është ndikimi real në mjedis, sot e në vijim?!
3.Përse u përzgjodhën kompanitë koncensionare Pa tender?! Çfarë avantazhesh të mëdha kishin këto kompani?! Kush i prezantoi para vendimmarrësve?!
4.Sa para kishin të gatshme për investim koncensionarët, dhe cili ishte burimi i këtyre parave?! Ligji antimafia është shpikur për këtë rast. 
5.Cila ishte analiza e leverdishmërisë ekonomike e trajtimit të mbetjeve me incenerim? A u llogaritën tarifat e rritura? Po pushteti lokal a mori pjesë dhe deri në ç’masë?  
6.Cila është pronësia e të tre kompanive të inceneratorëve?! 
7.Cilat janë detyrimet financiare të shtetit që burojnë nga këto kontrata?! Përse paguhen para për incenerim pa inceneratorë?! 
8.Cila është hierakia e vendimmarrjes publike dhe cilat janë përgjegjësitë në secilën hallkë të saj? 
9.A kishte fond në dispozicion buxheti i shtetit kur u lidhën kontratat veç e veç, fond i cili do të përballonte detyrimet kontraktore?! Mos kemi të bëjmë me një skemë piramidale?! Me një Sude-qeveri!!!

Përgjigjet e këtyre pyetjeve gjenden në dokumenta zyrtare por edhe në pyetjen e personave përgjegjës. Në tilla raste bëhet një ekspertizë e plotë dhe e gjithanshme, mundësisht me ekspertë jashtë Shqipërie, të cilët duhet të zbërthejnë këtë skemë sipas këtyre pyetjeve. 
Kjo do duhej të ishte skema dhe plani i hetimit.
Natyrisht nuk përjashtohet dhe hetimi i përgjegjësive procedurale, por ajo nuk çon tek thelbi i problemit. 
Kjo që sugjerojnë dhe bëjnë hetuesit politikë në parlament e SPAK, ku gjejmë kush firmosi e kush e lagu pa e lagur, pa kokë, pa trup e pa një bosht llogjik, nuk çojnë në zbardhjen por në mbylljen e skandalit!!!
Kjo çështje mund të ishte një rast i mirë për ta hetuar këtë sude-shtet fund e krye.

.

Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook