Bruksel, pllakë përkujtimore për Muharrem Bajraktarin

Muharrem Bajraktari (1894-1989)

Muharrem Bajraktari (1894-1989)

Bruksel, pllakë përkujtimore për Muharrem Bajraktarin

Në lagjen e Brukselit, ku protagonisti nacionalist i Luftës së Dytë Botërore, Muharrem Bajraktari jetoi për 25 vjet me radhë, e ku sot jetojnë mbi 5 mijë bashkatdhetarë të tij, Bashkia e Qytetit vendosi dje (27 prill 2014 sh.im j.r) një pllakë përkujtimore, në shenjë homazhi e respekti për këtë personazh të madh të historisë shqiptare.

25 vjet pas vdekjes, Muharrem Bajraktari u nderua në Bruksel me një pllakë përkujtimore. Duke i njohur kontributin si atdhetar e luftëtar kundër nazi-fashizmit e komunizmit, homazhet u zhvilluan në komunën e Skarbekut, ku ai jetoi gjatë viteve të mërgimit, nga viti 1964 deri në 1989, kur u nda nga jeta.

Skarbek - 27 prill 2014

Skarbek – 27 prill 2014

“Zoti Bajraktari ka jetuar në Skarbek në mërgim, meqenëse komunistët e detyruan të linte vendin e tij. Jetoi për 20 vjet këtu dhe vdiq në Skarbek, në gjirin e miqve të tij shqiptarë. Ai përfaqëson luftëtarin për lirinë, identitetin dhe kulturën e vendit të tij, dhe ne i ndajmë këto vlera. Liria dhe respekti për komunitetin e njerëzve, që vendosin për fatin dhe për atdheun e tyre, janë vlera të përbashkëta dhe, me respektin për këtë personazh të madh të historisë shqiptare, e të Skarbekut ku ai jetoi gjithashtu, ne i bëmë këtë homazh”, tha Bernard Clerfayt, kryetar i Komunës Skarbek.
Prej 50 vitesh, refugjatët që ikën nga Shqipëria u instaluan në Skarbek, si kolonel Bajraktari e shumë të tjerë dhe, për momentin, ka rreth 4-5 mijë qytetarë me origjinë shqiptare, që jetojnë në këtë komunë. “Them se, nëse Tirana është kryeqyteti i shqiptarëve në Shqipëri, Skarbeku është kryeqyteti i shqiptarëve në Belgjikë”.

Muharrem Bajraktari - Greqi 1948

Muharrem Bajraktari – Greqi 1948

Në ceremoninë përkujtimore ishin të pranishëm ambasadorët e Shqipërisë, Kosovës e Maqedonisë, përfaqësues të Kuvendit, Bashkisë së Kukësit dhe të komunitetit shqiptar në Belgjikë e Hollandë. Nga Shtetet e Bashkuara, ku ai emigroi pas rënies së komunizmit, që e internoi e burgosi për 45 vjet, i ftuar i posaçëm për këtë ceremoni në Bruksel ishte djali 80-vjeçar i kolonel Bajraktarit, Genci. “Kryetarit të Bashkisë i thashë anglisht ‘Thank you very much’ (Shumë faleminderit), për atë që keni bërë për babain tim e do jesh shumë i respektuar, jo vetëm ju si shtet për këtë demokraci që keni, por edhe ti si person. Ai m’u përgjigj duke më kapur dorën e më tha, “qenke djalë i babait”. Sigurisht që jam shumë i gëzuar dhe i emocionuar. Kurrë nuk e kam pritur këtë gjë, që një i huaj të vlerësohet në botën demokratike, tamam demokratike, sepse dhe në vendin tonë ka 24 vjet që është themeluar demokracia, por nuk është ende një demokraci e mirëfilltë”, tha Genc Bajraktari, djali i kolonel Bajraktarit.

Pllaka Perkujtimore e Muharrem Bajraktarit

Pllaka Perkujtimore e Muharrem Bajraktarit

“Shqipëria ka qenë gjithnjë një vend i shtrenjtë në zemrën tonë, pasi me iniciativën edhe të vet Muharrem Bajraktarit, por dhe të autoriteteve komunale të asaj periudhe, u bë e mundur vendosja e statujës së Skënderbeut në komunën tonë, siç e dini të gjithë. Me mirënjohje të përzemërt ndaj Sulejman e Ramadan Gjanës, si dhe këshilltarit tonë Burim Demiri, që morën iniciativën për gjithë proçedurat që duhen zbatuar, në mënyrë që homazhet në varrin e tij dhe kjo ceremoni të mbahej me sukses. Sot nuk i bëmë homazh thjesht dhe vetëm një heroi shqiptar, por një heroi të lirisë dhe të njerëzimit”, u shpreh Bernard Guillaume, nga Këshilli ekzekutiv komunal.
 Pllaka përkujtimore do të mbahet në ambientet e komunës Skarbek deri në 28 Nëntor, kur Këshilli komunal parashikon ta vendosë atë pranë statujës së Skënderbeut, në Bruksel. Ky shërbim i kushton 4000 euro komunës së Skarbek.
http://gazeta55.al  28 prill 2014

Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: , , , , ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook