10 Arsyet e zhvillimit të jashtzakonshëm të Japonisë!

Peisazh japonez

Peisazh japonez

10 Arsyet e zhvillimit të jashtzakonshëm të Japonisë!

1-Në Japoni, mësohet një lëndë mësimore nga klasa e parë deri në klasën e gjashtë që quhet “Rruga për tek Moralet”… ku nxënësit mësojnë moralin dhe sjelljet me njerëzit!

2-Nuk ka ngelje nga klasa e parë deri në klasën e tetë, pasi qëllimi në këtë periudhë është edukimi, ngulitja e koncepteve dhe formimi i personalitetit… dhe jo thjesht mësimdhënia!

3-Edhe pse japonezët janë nga njerëzit më të pasur të botës, ata nuk kanë shërbëtorë që kujdeset për punët e shtëpisë, sië ka një pjesë e botës së pasur por, babai dhe nëna janë përgjegjsit e shtëpisë dhe të fëmijëve!

4-Nxënësit japonezë pastrojnë shkollat e tyre çdo ditë nga një çerek ore, së bashku me mësuesit e tyre, kjo e bën të mundur përgatitjen e një brezi modest dhe që tregon kujdes ndaj pastërtisë!

5-Nxënësit japonezë marrin me vete çdo ditë në shkollë furçën e dhëmbëve dhe i pastrojnë dhëmbet e tyre mbas çdo ngrënie, gjë që bën të mësojnë ruajtjen e shëndetit që në moshë të vogël!

Nxënëse japoneze

Nxënëse japoneze

6-Drejtorët dhe mësuesit e shkollave ushqehen gjysëm ore para se të ushqehen nxënësit, për të qenë të pranishëm ne sigurinë e ushqimin që konsumohet, sepse ata i konsiderojnë nxënësit si “e ardhmja e Japonisë” dhe duhet treguar kujdes ndaj tyre!

7-Pastruesit e ”rrugëve” në Japoni, quhen ”inxhinierë të shëndetit” dhe rroga e tyre varion nga 5000 deri në 8000 Dollarë amerikanë në muaj… dhe pranimi i tyre në punë kalon në disa provime me shkrim dhe me gojë!!

8-Ndalohet përdorimi i celularëve në trena, restorante dhe vende të mbyllura, dhe në vend të fjalës ”qetësi” është shkruar fjala “moral”!

9-Kushdo që shkon për të ngrënë në restorant nuk merr më shumë se sa i nevojitet dhe asnjeri nuk le ushqim në pjatë!

10-Mesatarja e vonimit të trenave në Japoni është 7 sekonda në vit, kjo tregon se Japonezët janë popull që e vlerësojne shumë kohën dhe kujdesen jo vetëm për oret, po edhe për minutat dhe sekondat!

Magjia e Japonisë...

Magjia e Japonisë…

Në Japoni…
Ai që vjen herët në punë e le makinën e tij larg në parking me qëllim që ata që vijnë pak më vonë të kenë mundësi të arrijnë orarin e punës pa probleme!

Në Japoni…
Në hyrje të Kryeqytetit Tokyo ndodhet një banderolë e gjigande ku është shkruar: “O njeri, mendo për të shpikur diçka”!

Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: , , ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook